Природен парк “Русенски Лом”

Хубаво е, когато ни стане тясно в големия град, когато скуката и отегчението от светската суета ни завладеят, когато ни писне от раздразнителния звън на телефони и аларми, когато просто въздухът не стига, да сме открили някъде свое място, което да се превръща в спасителен остров веднага, щом се появи необходимост за неотложно бягство от напрежението и динамиката на делничния ден. Бягство от света... звучи изтъркано, клиширано и даже подтискащо! И колко странно, че точно това “бягство“ се превръща в завръщане – да! - в завръщане към природата, в най-прекрасно изживяните моменти от живота, в най-щастливите ни мигове... Вече дори не мисля за шаблона и клишето - просто ще ви издам името на моя “спасителен остров”!

От 4 – 5 години насам, Природен Парк “Русенски Лом” се е превърнал за семейството ми в предпочитано, неповторимо свежо и с уникална природа място - място от първа необходимост, което услужливо ни посреща със своята прохлада всеки път. Това е един от десетте природни парка на България, обявен за такъв през 1970 година. Разположен е по каньоновидната долина на река Русенски Лом – последен десен приток на р.Дунав, и обхваща територия от 3408 ха. В парка, признат за интересен и ценен обект, даващ възможност за научно -изследователска дейност, преобладават широколистни гори от кафяв габър, космат дъб, цер, благун, сребриста липа, люляк. Птиците са представени от египетски лешояд, скален орел, ловджийски сокол, кукумявка, а бозайниците – предимно от сърни, зайци и други дребни гризачи.

В продължение на милиони години природните сили, дали си среща тук - водата, вятърът и земните движения, търпеливо са моделирали и извайвали внушителен по размери каньоновиден пролом със свой собствен образ и вид. Ленивото спокойствие на реката и буйната растителност, спускаща се като зелен водопад над нея, придават необикновено изумрудено очарование на пленителната природна гледка.

Точното разположение на природния парк е между селата Писанец, Нисово, Сваленик, Червен, Кошов и Иваново - по поречията на реките Бели, Малки, Черни и Русенски Лом.Със специалния статут на допълнително защитени територии в границите на парк “Русенски Лом” са: горски масив "Батаклията", раят на птиците "Бакаджика", скалното образувание "Мамула" край село Писанец, както и множеството пещерни пространства и навеси, доказано обитавани от човека още през каменната епоха.

Освен за птици и по-дребни животински видове, Природен парк “Русенски Лом” е райско кътче за всички страстни природолюбители. През последните години, от Дирекцията на парка, са разработени няколко както пешеходни, така и веломаршрути, екообразователни пътеки и специални панорамни площадки за необезпокояващо наблюдение на обитателите на защитената територия.

Особено подходящи са разходките по тези места през горещите летни дни, когато Природен парк “Русенски Лом” се превръща в истински остров за спасение от жегата и горещините. Това, всъщност е моят “спасителен остров”....А защо не и вашият?!

Медия