Средновековен град Червен

Вече сте посетили Басарбовски скален манастир?! Пътували сте и до прочутите в цял свят Ивановски скални църкви?!...Тогава, не бързайте...На територията на Поломието има още какво да се види и да се научи. Тук, спокойно можете да запълните недостига в така желаното от всички ни общуване с историята и природата. Достатъчно е да следвате отбивката за днешното село Червен, община Иваново, което се намира на около 30 км от град Русе, сред скалистите меандри на река Черни Лом. На един от високите скални ридове, извисяващ се величествено над реката, е разположенархеологическият резерват “Средновековен град Червен”.

На това място, което е било заселено от траките още 12-ти век преди Христа, по време на Второто българско царство се е намирала една от най-значимите наши средновековни крепости. В резултат на упорит труд по време на дългогодишните разкопки и проучвания, тук са открити зидове от преди седем века – останки от вътрешни крепостни стени, подсилени с бойни кули и бастиони, докато Външният град е заемал подножието на скалистия рид. Запазени са още зидовете на болярски замък, стените на митрополитската църква, както и внушителната кула – стражница, висока 12 метра. Всъщност, червенската кула е единствената запазена средновековна кула в България и по неин образец е възстановена Балдуиновата кула на Царевец, във Велико Търново.

Специално прокопан тунел, сравнително добре запазен и до днес, е служел за снабдяване на града с вода от реката, по време на обсада. Ясно са очертани основите на 11 църкви, сред които и една болярска. По архитектурно решение, всички те напомнят за несебърските храмове от 13 – 14 век.

Градът израства като голямо търговско-занаятчийско средище, с развити железодобив, железообработване, златарство, строителни, художествени, битови и други занаяти. Периодично белязан от възход и падения, предизвикани от непрестанните борби с Византия, Червен започва да се оформя като един от важните центрове на Средновековна България. Значението му нараства особено след 1235 г., когато градът се превръща в седалище на средновековната Червенска митрополия. В околността му възникват множество скални манастири. През 1388 г. обаче, Червен окончателно е завзет и разрушен от османските турци, и макар и запазвайки първоначално административните си функции, постепенно градът запада необратимо. Така, не само течащата на близо река, а реката на историята, повлича спомена за тази славна българска твърдина някъде далеч, назад - във времето.

Намерените археологически находки от Червен, днес се съхраняват в Националния исторически музей, в Националния археологически музей, както и в Регионален исторически музей – гр.Русе. Внимание заслужават няколко големи монетни съкровища, накити, епиграфски паметници, керамика, инструменти и други.

През 1965 година руините насредновековен град Червен са обявени за Национален археологически резерват.

{youtube}uYnKU1lHkKk{/youtube}