Католически храм "Св.Павел от Кръста"

Още от епохата на Възраждането Русе придобива славата на град, в границите на който мирно съжителстват привърженици на различни вероизповедания. Години наред - като същинска пъстроцветна броеница - хора от различни етноси и поклонници на всякакви религии съставят местното градско население и придават на дунавския град необикновен чар и колорит на бита и традициите край брега на реката.


Когато дойдете тук и възхитени от архитектура и атмосфера, се впуснете в безкрайна разходка из лабиринта от стари русенски улици, искрено ще се надявам интуицията да ви отведе и на това място. Малка тиха уличка, извеждаща към кея и незабравимата гледка към голямата река, е събирателна точка за католиците от града и региона. Уличката е наречена на името на обявения за Блажен епископ Евгений Босилков, а на номер 14-ти - някак едва доловимо и спокойно, а всъщност внушително и дълголетно - повече от сто години, се издига католическата църква “Свети Павел от Кръста”. Идеята за изграждане на подобен храм, какъвто до момента не съществувал, възниква още в края на 19-ти век сред католическата общност в Русе. Официалното полагане на първия камък се извършва през 1890 година и въпреки ограниченото количество средства за осъществяване на проекта – под формата на сравнително груб строеж църквата е завършена само две години по-късно – през 1892 година. Това става обаче, благодарение на изключителната финансова помощ на френския пасионис – Анри Дулсе и с неоценимата подкрепа на негови богати и влиятелни приятели. Отново с помощта на монсеньор Дулсе, храмът се сдобива с внушителен изящен олтар, изработен в Бохемия, с подходяща мебелировка в готически стил, както и красиви многоцветни витражи, които изобразяват сцени от живота на Христос, националната героиня на Франция – Жана д’Арк, Св.Павел от Кръста и братята Кирил и Методий.

Цялостният архитектурен вид на църквата е решен в неоготически стил и днес тя продължава да бъде ярък образец на тухлената неоготика у нас. Автор на проекта й е италианският архитект Валентино дел Антонио от Модена, който проектира и католическата църква във Варна. Днес, освен със старателната подредба на тухличките от фасадата си и издигащата се цели тридесет и един метра камбанария, католическият храм “Свети Павел от Кръста” впечатлява и с още нещо.

Забележителен факт от историята на храма е доставката и монтирането на първия орган в България. Пневматичната система, изградена от две клавиатури за ръце, една за крака, мех и 771 свирещи тръби, изработени от дърво и метал, била закупена от немската фирма ‘Voit’ от град Карлсруе. Това се случва през 1908 година, когато всъщност се провежда и първият концерт в католическата църква. След нанесените сериозни щети по органа при земетресението през 1977 година, той остава задълго извън строя. Благодарение на проведените сериозни дарителски акции в големия дунавски град и финансовата помощ на добри хора, органът е реставриран от немския майстор Герхард Валкел Майер и от 2004-та година отново влиза в духовния живот на русенските католици.

Трябва да се отбележи обаче, че храмът - освен притегателен център за вярващите католици в Русе, езаел свое достойно място на архитектурното лице на града и е сред най-интересните музабележителности, допълващ неговияевропейския вид и същност.