Къщата-музей Градски бит

Къщата-музей Градски бит на Русе, популярна още като Къщата на Калиопа се намира в сграда строена през 1864 година. Според по-известните предания къщата е била подарена на хубавата Калиопа, съпруга на консул Морис Калиш, от влюбения в нея управител на Дунавския вилает. В къщата се е помещавало консулството на Прусия, но след Освобождението на България, къщата става собственост на богатия русенски търговец Стефан Камбуров, виден гражданин и участник в комитета за приемане на Българската екзархия в Цариград.

Архитектурата е оформена в стила на Левента, стил, които не е характерен за региона. Красивите стенописи на горния етаж са изработени няколко години след построяването на къщата от известен австриец, като стенописите биват запазени и до днес, с положен оригинален подпис на твореца под тях.

Експозицията представя ролята на град Русе, като врата към Европа и навлизането на европейската градска култура у нас в края на деветнадесети и началото на двадесети век. В къщата са показани интериори на всекидневна, гостна, музикален салон и спалня с мебели доставени от Виена, както и колекции от градско облекло, накити и аксесоари, сребърни прибори и порцелан. Къщата-музей пази първият роял, внесен в България от Виена.

Представената експозиция е от по-късен етап, в сравнение със стила на къщата. Представена е модерността в ежедневието на русенци. Музеят отваря врати за посетители през 1987 година. Това е първият етнографски музей в България, който представя буржоазната култура.

На първия етаж са изложени временни изложби, представящи различни колекции от фондовете на музея. Те показват резвитите търговски и културни връзки на града с Европа. През 2007 година е изложена експозицията храна и хранене в Модерността, илюстрираща промените настъпили в градската кухня. Нови машини в кухнята хладилни шкафове, печки, месомелачки, миксери и машини за сладолед променят начина и престижа на българина.

За мен изключително интересно беше да разгледам старите печки, хладилници и като цяло кухненски принадлежности изложени в музея.

Втория етаж показва интериор на богат градски дом с модерните помещения: салон за гости, музикален салон за домашни концерти, както и стая за домакинята и спалня. Обзавеждането е луксозно, мебели внесени от Германия и Австрия, а украсата представлява множество красиви предмети от стъкло, сребро, порцелан и седеф.