Флотска кула, Русе

Като забележителни отбелязва историята на човешкото развитие по своите страници градове като Русе. И как иначе да бъде, когато там, край брега на Дунава, са се случили толкова много събития за първи път в България, та чак да им завиди човек на русенци, заради тъй безценните и неизчерпаеми извори на гордост и самочувствие. Веднага се сещам за следния пример. Знаете ги, предполагам – онези, векидневно съобщаваните сведения по Българското национално радио около три следобед за нивото на река Дунав. Едва ли някой обаче, се е замислял откъде идва тази информация. И без това – няма от къде другаде да прелетят резултатите от измерванията, все нейде от поречието ще да иде ценната информация, нали?! В случая се оказва, че мястото, където Изпълнителната агенция “Проучване и поддържане на река Дунав” осъществява целия комплекс от работи по поддържане на плавателния път, акваторията на пристанищата и зимовниците за осигуряване безопасността на корабоплаването в българския участък на реката, има интересна, любопитна и ... няма как отново да не го спомена – забележителна история. Хидрометеорологичната станция на изпълнителната агенция е със седалище Русе и днес се помещава във Флотската кула, чиято история започва с първите редовни метеорологични наблюдения по нашите земи в далечната 1860 година. Тогава те са правени в Австро-унгарското консулство в Русе по инициатива на консул Мартирут. Извършвали ги секретарите по поръчка на Австрийския метеорологичен институт във Виена за обслужване на корабоплаването по река Дунав – по указания на виенския метеоролог Юлиус фон Хан. Тази първа по българските земи метеорологична станция се помещавала в самото консулство и функционирала до 1872 година.

Само няколко години по-късно - през 1879 година, със създаването на Дунавската флотилия, в Русе са положени основите на българския военен флот. А четири години по-късно, на 2 декември 1883 година, тогавашинят й началник капитан-лейтенант Зинови Петрович Рождественски ( през 1905г. вицеадимрал от Руско-японската война), прави постъпки пред Министерството на войната за построяването на метеорологична станция и закупуването на необходимите уреди. Ето защо, тази дата се смята и за рождена на Хидрографската служба на Военоморските сили.

Проектът за строеж на метеорологична станция е дело на австрийския архитект Фр.Грюнангер и е осъществен през 1885 година. Сградата представлява оригинална каменна кула – красива и уникална за страната ни, издигната на ръба на 46-метрова тераса при старото устие на река Русенски Лом, върху останките на турската крепост Месихтабия и в близост до някогашните казарми.

От кулата моряците от Дунавската флотилия подавали сигнали към корабите и приемали техните отговори, а русенци дълги години я знаели като “Кулата на Рождественски”. У нас тя е единствената, построена за метеорологична станция и едновременно с това – послужила за наблюдателен пост на моряците от Дунавската флотилия. И днес, продължава да бъде все там – бяла и каменна, очарователно надвиснала край брега на голямата река, Флотската кула е все тъй значима и полезна от създаването си до наши дни, както и да дава на русенци частица от самочувствието им на европейци.